Fructele liofilizate,
tendințele cele mai noi în cofetărie, panificație și HoReCa

Dar ce este procesul de liofilizare?

Liofilizarea fructelor este un proces folosit pentru conservarea produselor proaspete, astfel încât să fie stabile și să reziste mai mult fără adăugarea de conservanți. Scopul liofilizării fructelor este de a-și păstra profilul nutrițional. Fructele liofilizate pot fi folosite ca o gustare sănătoasă, dar și în industria panificației, patiseriei și cofetăriei. Aproape orice fruct poate fi liofilizat: căpșuni, zmeură, afine, cireșe, mure, struguri, piersici, pere, mere, banane, mango, ananas, lychee, rambutan, citrice și multe altele. Fructele întregi sunt de obicei tăiate în jumătate, felii sau cuburi înainte de liofilizare, iar fructele mici pot fi liofilizate întregi. Fructele liofilizate pot fi, de asemenea, vândute măcinate într-o pulbere fină pentru a fi folosite la decorarea deserturilor.

7 lucruri importante despre fructele liofilizate

• perioadă de viață mult mai lungă – deoarece apa eliminată este într-un procent de 98-99%, fructele liofilizate pot fi păstrate până la 3-4 de ani în ambalajul lor original, fără contact cu aerul sau mediul extern;

• preparare redusă și hidratare rapidă – de obicei, sunt folosite ca atare, însă, unele fructe liofilizate necesită hidratare (care constă în adăugarea lor în apă caldă);

• structură și textură intactă – mărimea fructului liofilizat rămâne aceeași;

• conținut nutritiv concentrat – valorile nutritive se păstrează în timpul liofilizării și nu necesită adăugarea de coloranți și aditivi care îmbogățesc aspectul fructului;

• gust și aromă bogată – aroma inițială rămâne deoarece procesul nu necesită tratament termic (căldură); în acest fel, aroma, textura și gustul nu se pierd, chiar fiind mult mai intense decât fructele proaspete;

• varietate diversificată – pot fi consumate și folosite ca bucăți, jumătăți, sferturi, pudră;

• soluție în panificație, patiserie, cofetărie – în perioada în care are loc cultivarea fructelor în cantități ridicate, pot fi liofilizate și păstrate corespunzător și folosite în produse în orice sezon al anului; de exemplu, toamna și iarna pot fi folosite cu ușurință zmeura, căpșunile sau murele liofilizate ca umplutură sau decor în produsele de cofetărie.

Avantaje

• perioadă de viață mult mai lungă

• structură și textură intactă

• gust și aromă bogată și intensă

• varietate diversificată

• conținut nutritiv concentrat

• soluție pentru orice

• decor, sosuri, blat, strat crocant, cremă

Image